úterý 25. června 2013

Co vše z přírody se dá sníst?

Odpověď: Téměř vše, co není jedovaté. :-)
Díky facebookové skupině My přírodu prostě žereme (založil Pavel Chodil, který má také úžasné stránky, které doporučuji  http://www.pavelchodil.cz/ a ze kterých čerpám vědomosti), jsem zjistila, že když chce člověk jíst zdravě, může tak jíst vlastně téměř zadarmo. Jakto? No, může jíst přece to, co roste venku v přírodě a na zahrádce. Nejen že je to úžasně zdravé, ale také to neobsahuje pesticidy, umělá hnojiva a podobné ošklivosti(samozřejmě pokud si je tam sami nedáte), které nám v dnešní době cpou i do čerstvého ovoce a zeleniny.
              Takže kromě vlastních plodů, které si vypěstujeme, můžeme jíst i plevel a další na zahrádce a v přírodě rostoucí rostlinky(hlavně jedlé!), které jsou prý pro tělo tak prospěšné, že kdybychom to věděli, pěstovali bychom je místo rajčat, okurek, paprik a podobně, a nevytrhávali jako plevel :-) Nejlépe se dají jíst v syrovém stavu, rozmixované s ovocem a naředěné jako smoothie, v kombinaci se zeleninou jako salát, nebo si udělat čajík z čerstvých bylinek a spousty dalších možností. A čím se tedy napást?
Já jsem začala sedmikráskami,a to květy i lístky, kopřivami, hluchavkou, jitrocelem, jetelem, pampeliškou, lipovými květy, zkusila jsem i třešňové květy, které chutnaly úžasně(akorát mamka mi říkala, abych nesežrala úrodu na zahrádce dřív než vůbec vyroste, ale já chtěla jen ochutnat :-)
Nejlepší a nejzdravější je jíst takové rostlinky na jaře, kdy jsou plné síly. Takže i již zmíněné květy a třeba i pupeny. Ale nesežrat všechny pupeny a květy na stromě, aby tam ještě něco vyrostlo :-D
            Moc dobrý je také ptačinec, rostoucí třeba na záhonech jako plevel, který má jemně hráškovou chuť a skvělá kombinace, která se mi osvědčila, je salát z rajčat, ptačince, sedmikrásek, slunečnicových semínek, a lehce přelitý tzazikami (recept na tzaziky už je na blogu). Nebo si ho prostě jen natrhat a sníst :-)
Zkuste si hrát s kombinacemi a zjistíte, že je to dobré a že i něco zeleného, co by vás nikdy nenapadlo jíst, může vašemu tělu náramně prospět a může vám to i chutnat :-)
     Přidávám nějaké info o kopřivě, která je úžasným lékem očisťujícím tělo :-)
Kopřiva dvoudomá 


    Kde a jak trhat? Roste na zahradách, lukách, u lesa, u cest a na skládkách (tam ji radši nesbíráme). Pokud jdete kopřivy trhat, určitě nezapomeňte na rukavice! Nemusíte se ale bát, že si spálíte jazyk až jí budete jíst, protože tepelnou úpravou nebo rozmixováním přestane pálit(posekají se žahavé chloupky). Sbíráme mladé rostlinky, nejlépe 4-6 nejvýše posazených listů. Sušíme na sluníčku a skladujeme v plátěných pytlících.

    Co obsahuje? Minerály, vitamíny B2, B6, a C, dále kyseliny, proteiny, karoten, bílkoviny...
    Jak a na co se používá? Na detoxikaci těla, čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti a také na celkové povzbuzení těla a jako prevence proti chřipce. Konzumovat ji můžeme v podobě čaje(z čerstvých i sušených listů, já mám radši z čerstvých), silnějším odvarem si brunetky mohou oplachovat vlasy, ovšem blondýnky ať použijí radši heřmánek, protože by jim vlasy mohly zezelenat :-), kopřivu samozřejmě můžeme použít i do nádivek, ale i knedlíků, noků, na špenát, do závinů, pomazánek, polévek, nebo již zmíněným rozmixováním s ovocem (smoothie). Kopřivová semena se dají opražit na másle a přidávat do pokrmů. Kopřiva se také dá použít jako prevence proti revma a to tak, že si sešleháte klouby(třeba kolena)čerstvými kopřivami. Můj táta to zkoušel a prý to opravdu funguje. Dá se použít i jako přírodní hnojivo(kopřivová jícha).
    Znáte ještě jiná využití? Jaká? Pomohla vám kopřiva? Pište své zkušenosti do komentářů :-)



1 komentář:

Děkuji za každý komentář! :-)